Sådan laver du helstegt pattegris –
opskrift og gode råd
En helstegt pattegris
er noget af det lækreste, som du kan servere for dine gæster – og så er det oven i købet billigt og en simpel
opskrift at følge! Du kan lave helstegt pattegris med få remedier og resultatet er noget af det lækreste og simple,
som kan serveres til din fest.
Opskrift til helstegt pattegris – sådan gør du:
Du skal bruge en pattegris, som skal lægge med benene spredt helt ud til siden og
bundet fast til en rist eller lignende. Risten skal kunne justeres op og ned i forhold til varmen, og skal
kunne låses, så grisen kan få varme på begge sider under stegningen.
Du kan lave den over åbent bål eller i en gammel olietank eller lignende, men fælles
for metoderne er, at der skal være læ så varmen bliver omkring den helstegte pattegris og ikke ”blæser
væk”.
Du skal regne med en stegetid på ca. 8 timer. Nogle tilbereder den hurtigere, men
dette resulterer jævnligt i svedne flæskesvær og/eller at den helstegte pattegris ikke er færdig til tiden.
Vent med at få sværen sprød indtil den sidste time før serveringen, så du ikke risikerer at få sværen
oversprød.
50 - 75 cm over gløderne er formentlig passende afstand for stegen – hold øje med
varmeudviklingen og justér afstanden efter varmen.
Den helstegte pattegris bør steges mest på ”undersiden”, dvs. med ribbenene ned mod
gløderne, men bør vendes ofte – hvert 10-15 min.
Marinaden kan bestå udelukkende af øl, som smøres på grisen hver ½ time. Lad være med
at drikke af den samme øl, som du hælder over grisen – lidt hygiejne er også godt, når man griller! ;-) Du
kan desuden lave en marinade bestående af rødvin, olie, salt, peber og de grillkrydderier, som du har lyst
til at blande i. Denne marinade kan supplere øl, eller du kan bruge den udelukkende.
Tips til når du laver helstegt pattegris:
Grisen må ikke flamberes! Dvs. sørg for at det kun er gløder under den. Du kan med
fordel lave et bål i forlængelse af gløderne under den helstegte pattegris, idet den hermed får varmen fra
bålet, men ikke flammerne. Når flammerne er brændt ud, kan du blot skubbe gløderne ind under stegen, når der
er behov for mere varme.
En helstegt pattegris må gerne blive færdig lidt før tid, da du blot hæver den lidt
væk fra varmen, så den holder sig varm og lækker.
Tag temperaturen løbende undervejs. En helstegt pattegris skal have en kernetemperatur
på mindst 70 grader C, og det er i nakken og i skinkerne (lårene) at den bliver sidst færdig. Skær gerne et
snit i nakken på grisen før stegninger, så den nemmere kan tage imod varmen på dette område.
Brænde fra løvtræ er at foretrække, da
dette giver den bedste varmeudvikling fra gløderne, så lad være med at spare her.
J
Sidst men ikke mindst skal du sørge for at hygge din undervejs. En helstegt pattegris
dufter fantastisk og når du venter undervejs, kan du jo passende drikke en øl med en kammerat eller
lignende.
I øvrigt skulle jeg hilse fra min onkel, Poul fra Fyn, og sige, at denne opskrift er
virkelig god! ;-)
Håber at du får en fantastisk helstegt pattegris til din fest.
PS.: Hvis du ønsker opskrifter på sund mad, så følg dette link - det kan anbefales. ;-)
|